Previous Image
Next Image

info heading

info content


  • Location: Ditherington, Shropshire
  • Area: 0.7 ha
  • Client: Historic England
  • Architect: Feilden Clegg Bradley Studios
  • Landscape Architect: LT Studio
  • Status: Ongoing

Shrewsbury Flax Mill Visitor Centre

LT Studio is delighted to be providing landscape design consultancy for the external spaces at Shrewsbury Flax Mill Museum and Visitor Centre. This landmark heritage project involves the regeneration of the mill which is the oldest iron-framed building in the world and part of an outstanding group of historic buildings in this part of Shropshire.

The aim of the project is to work with client Historic England, the local community and other key stakeholders to develop a vibrant centre for living, working, social enterprise and leisure. Ideas for the external spaces include community growing projects, Makers clubs, ‘Flax to Fabric’ project workshops and heritage open days.

The proposal provides spaces and places which will be vibrant, inclusive, safe and centred on people rather than vehicles. Moveable planters on wheels are proposed as an integral part of the planting scheme at Boiler Square. This flexible use of planting would allow this space to be transformed into a green space in line with any future programme for the mill. If used for large events, these planters could easily be moved to other parts of the terrace, the planters are also flexible enough to allow for a variety of plant species to be introduced at different times of the year.