Previous Image
Next Image

info heading

info content


  • Location: Watchet, Somerset
  • Client: Onion Collective CIC
  • Architect: Piers Taylor, Invisible Studio
  • Landscape Architect: LT Studio
  • Status: Built

Watchet Pavilion

Marc Dix of LT Studio Landscape Architects, along with Piers Taylor of Invisible Studio and timber expert Charley Brentnall, have led a team of 50 local volunteers to create a pavilion and pleasure garden at Watchet Splashpoint during a three day workshop.

Onion Collective CIC organised the event which included constructing a larch timber canopy, stage and reclining deck with a ground modelled, planted landscape, revitalising the former pleasure gardens for local use. This remarkable project brought the towns’ people of Watchet together to share skills, learn from others and work together as a community.

The structure was made from a series of dry laminated green timber hoops that were bound together with jute rope using no mechanical fixings and minimal tools. These were bent into shape using rope to strengthen the structure which was created using an on-site rope-making machine, giving a nod to Watchet’s rope-making history.

The ground modelling and timber deck designed by LT Studio, have been created to complement the pavilion structure above which gives the flexibility for activities such as picnics or outdoor events. Robust plants for the surrounding landscape have been selected that will be suitable for the cliff-top weather conditions, to include Carex Comans and Briza Media grasses.

Planting of the area will continue, using the designs created during the workshop. Ideas for the landscape, following close consultation with the local community, have included a sensory area, an edible garden, clifftop grasslands, boules court, stargazing platforms, a maze and an area for barbecues.